ULUSAL İLETİŞİM AĞI

11 Eylül 2010 Cumartesi

Kentleşme Politikası ve Sosyal Hizmetler

12 Mayıs 2008

19. yüzyıldan başlayarak bütün dünyadaki en önemli toplumsal değişimlerden birisi kentleşme olmuştur. Önümüzdeki süreçte de kentleşmenin özellikle gelişmekte olan ülkelerde hızla devam edeceği ve 2030 yıllarında dünya nüfusunun yaklaşık 3/2’nin kentlerde yaşayacağı düşünülmektedir. İşte bu noktada sosyal politikaların yeniden yapılandırılması büyük önem arz etmektedir. Sosyal politika kapsamında; yaşlılar, özürlüler, çocuklar, kadınlar ve yeni yoksullar vb. dahil olmak üzere bir çok alanda sosyal hizmet politikalarının yeniden planlanmasına ve yapılandırılmasına gereksinim duyulacaktır.

Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de kentleşme ve kentleşme sonrası yaşanan sosyal sorunlara ilişkin gerekli sosyal hizmet politikalarının oluşturulması gerekmektedir.  Burada ki en önemli sorun ise sosyal hizmet politikalarını oluştururken ya da uygularken hangi yaklaşım modelline ağırlık verileceği hususudur.

Yapılacak olan sosyal hizmet uygulamaları insanları ötekiler ve biz olarak ayrıma yönündeki günübirlik sosyal yardım uygulamaları şeklinde mi olmalı? Yoksa temel gelir destek programları şeklinde mi olmalıdır?

Eğitim ve sağlık hizmetleri ücretsiz olarak toplumun tümünü kapsamalı mı? Yoksa herkesin gelir durumuna göre sağlık ve eğitim hizmetlerinden yaralanma olanakları mı sunulmalıdır? Her iki yaklaşım da kimi ülkelerce kabul görmekte ve uygulanmaktadır. Ülkemizde de son yıllarda bilindiği üzere eğitim ve sağlık hizmetlerinin dönüştürülmesi yönünde çalışmalar devam etmekte olup, yeni uygulamaların olumlu ya da olumsuz sonuçlarını ileriki yıllarda somut olarak görme imkanına sahip olabiliriz.

Ayrıca hızla kentleşen ülkemizde sosyal yardım ve sosyal hizmetler aileler ve cemaatlere mi bırakılmalı? Yoksa sosyal devlet olmanın gereği olarak sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içinde belediyeler ya da SHÇEK gibi kurum ve kuruluşlar tarafından mı yapılmalıdır? Örneğin; önümüzdeki süreçte boşanma oranları, terk edilen çocuk sayısı, yoksulluk oranı vb. sosyal göstergeler kapsamında koruyucu ve önleyici sosyal hizmet politikaları neler olmalıdır?

Bütün bu soruların yanıtını bir çırpıda verebilmek ne yazık ki mümkün görünmemektedir. Ancak ilgili kamu ve özel sektör kuruluşların işbirliği ile sosyal göstergelere bakılarak kentleşme ve sosyal hizmet politikaları konusunda gerekli stratejik planlamalar oluşturulabilir.

Sonuç olarak; ülkemizdeki hızlı değişimin ve genç nüfusun özellikleri dikkate alınarak gerekli sosyal hizmet politikalarının oluşturulmalısı gerekmektedir. Aksi taktirde intihar eden, fuhuş’a sürüklenen, kapkaça uğrayan, suç işleyen, boşanan vb. oranlarında yüksek artışlar meydana gelebilir ki bu da toplumumuzu ileriki süreçte yaşanılması zor bir hale getirebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder