ULUSAL İLETİŞİM AĞI

11 Eylül 2010 Cumartesi

Yerel Yönetim Seçimleri Yaklaşırken

05 Ocak 2009

Yeni yılın bu ilk günlerinde, Türkiye gündeminin önemli konuları arasında yerel yönetim seçimlerinin geldiğini görmekteyiz. Seçimleri kazanabilme adına bütün siyasi partilerin en popüler adayları bulabilme yönünde bir yarışa girdiklerini izliyoruz. Bütün bunlar demokrasi ile yönetilen her ülkede sıklıkla karşılaşabileceğimiz görüntülerden sayılabilir. Ancak, yerel yönetim seçimlerinde asıl önemli olması gereken konuların ise hemen hemen bütün siyasi partilerce çok fazla dikkate alınmadığını görmekteyiz.

Önümüzdeki süreçte yerel seçimleri kazanabilme adına birçok seçim çalışmasının yapıldığını görebiliriz. Ancak burada asıl yapılması gereken ise, belde halkının sosyal, kültürel ve ekonomik ihtiyaçlarına yönelik somut çözüm önerilerinin kaynakları ile birlikte ortaya konulabilmesidir. İşte gerçek ve kalıcı reklam ancak bu yolla sağlanılabilir. Ayrıca adayların somut olarak plan ve programlarını halka tanıtmaları gerekmektedir. Oysa bizde sadece adaylar tanıtılmakta ve bol vaatler sunulmakta, ancak yatırımlara ilişkin olarak kaynak ve süre genelde belirtilmemektedir.

Seçim kazanmaları halinde siyasi partilerin il ya da ilçe örgütlerinin uygulamayı düşündükleri yatırım, eğitim, kültür ve sosyal hizmet proje ve programları konularında halkı bilgilendirmeleri gerekmektedir.

Belediye yönetimine iyi hazırlanan bir adayın seçimi kaybetmesi imkansızdır. Yeter ki belde halkına doğru kanallardan ulaşabilmeyi becerebilsin. Bir sosyal hizmet uzmanı olarak sormak istiyorum; belediye başkanı olmayı hedefleyen adaylar gerçekten oy almak adına değil de hizmet adına yürekten hissederek çocuklar için ne tür yatırımlar yapmayı ve ne tür sosyal hizmet modelleri geliştirmeyi planlamaktadırlar? Özellikle gecekondu kesimindeki kadını toplumsal yaşama katmaya yönelik gerçekçi projeleri nelerdir? Hangi yoksul bölgelerde ücretsiz ya da düşük ücretle kreş hizmeti vermeyi planlamaktadırlar? Suç işleme oranlarının yoğun olduğu bölgelerde, mahalle bazında ne tür sosyal hizmet örgütlenme modelleri sunmaya hazırlanıyorlar? Yaşlılar ve özürlülere ilişkin ne tür sosyal hizmet modelleri oluşturacaklardır? İşsizliği azaltıcı yönde ne tür çalışmalar yapmayı planlamaktadırlar?

Özellikle belediyeler 2004 yılından itibaren yapılan yasal düzenlemeler ışığında, belde halkının her tür sosyal, kültürel ve ekonomik sorunlarını çözme konusunda daha etkin olmak zorundadır. Siyasi partiler genellikle seçim dönemlerinde yaptıkları ayni ve nakdi yardımlarla oy almayı amaçlayabilirler ancak bu şekilde kazanılan seçim gerçekte seçeni ve seçileni de mutlu etmeyecektir. Çünkü yalan insanı çürütür ve insan kendisinden başkasına yalan söyleyemez, kişi ancak kendisini kandırabilir. Öyleyse niye kendimizi ve başkalarını mutsuz ve huzursuz kılma konusunda bu kadar ısrarcı oluyoruz ki?

Sonuç olarak; belde halkının ihtiyaçlarına yönelik olarak iyi hazırlanmış planlar, programlar ve projelerle bir seçimi kaybetmek imkansızdır. Çünkü ne ekersek onu biçeriz. Ayrıca niyetiniz hayırsa akıbetinizde hayır olacaktır. Ancak, doğru yolda değilseniz seçilseniz dahi her şeyden önce kendinizi, sonrada sizi seçenleri mutsuz edeceksinizdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder