ULUSAL İLETİŞİM AĞI

10 Eylül 2010 Cuma

Sosyal Hizmetler ve Norm Kadro Uygulaması

26 Şubat 2007

Kamu mal ve hizmetlerinin istenilen düzeyde sunulabilmesi için en önemli ölçütlerinden birisi de norm kadro uygulamasıdır. Norm kadro uygulaması, bazı kamu kurumlarının merkez ve taşra teşkilatlarında uyulması gereken önemli bir ölçüttür. Bu gün belediyeler ve il özel idarelerinde de norm kadro uygulamaları gündeme alınmıştır. Norm kadro uygulaması kamu mal ve hizmetlerinin istenilen düzeyde üretimi için gereklidir. Herhangi bir kamu kurumunda kaç personelin çalışacağı ve çalışanların ne tür niteliklere sahip olması gerektiği gibi, temel ölçütleri kapsayan idari bir yapılanmayı ifade etmektedir.
Kamu hizmetlerinde etkinlik ve verimliliğin sağlanabilmesi için kurum içi hiyerarşik yapılanmanın sağlıklı olması büyük önem taşımaktadır. Yani bir kurum veya kuruluşta hangi kişilerin ne tür görevlere getirileceği net bir şekilde tanımlamaya tabi ise yetki kargaşası yaşanmaz. Ancak idari yapılanma gerektiği kadar kurumsallaşmamış ise kargaşa söz konusu olabilir. Bu tür işleyişe sahip kurumlarda liyakat ve alana ilişkin eğitim çok fazla bir anlam ifade etmeyebilir. Sürekli olarak mutsuzluk ve huzursuzluk söz konusu olabilir. Herkes her tür görevi yapabileceği gibi sanal bir yanılgıya sahip olabilir. Herkes idareci olmaya çalışabilir. Sistem çözüm değil sorun üretir hale gelebilir. Kısacası kurumsallaşma söz konusu değildir. Hizmet kalitesi doğal olarak istenilen düzeye ulaşamamaktadır. Çünkü bu tür yapılanmalarda idareciler gerekli niteliklerden yoksun olabilmektedir. Ayrıca çalışanlar üzerindeki etkinlikleri ve saygınlıkları da yeterince olamayabilir. Aynı şekilde çalışan personelde istenilen düzeyde değilse idarecinin tek başına yeterliliği de kurumsallaşmayı sağlayamayacaktır.
Kurumsallaşmanın önemli bir ölçütü de göreve getirilecek olan kişilerin alanında eğitimli olmasıdır. Ayrıca, atama ve yer değiştirmelerinin belirli bir yönetmeliğe bağlı olması gerekmektedir. Bu tür bir yapılanma kamu işleyişini daha sağlıklı kılacaktır. Günümüzde kamu hizmetlerinin önemli bir ayağını oluşturan sosyal hizmetlerde de bu tür bir yapılanmanın ve kurumsallaşmanın gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Çünkü hizmet sunulan kesimin yani müracaatçı kesimin genel özellikleri dikkate alınacak olursa, bu alanda çalışacak personelin nitelikli olmasının önemi daha iyi anlaşılacaktır. Gerek çalışan personelin gerekse idari yapılanmanın bazı kamu kurumlarında olduğu gibi belirgin norm kadro kurallarına bağlanması gerekmektedir. Çünkü yuva ve yurtlarımızın işleyişinin sağlıklı bir yapıya kavuşturulmasında norm kadro uygulaması bir çıkış noktası olarak ele alınabilir. Malatya çocuk yuvasında yada İstanbul da yaşanan ve basına da yansıyan şiddet olayları göstermiştir ki ne yazık ki kurumun personel niteliği açısından da bazı olumsuzlukları söz konusudur. Ancak, yaşanan bu tür olumsuzluklarda sadece S.H.Ç.E.K kötüleyerek değil çözüm önerileri geliştirerek yardımcı olmak zorundayız. Çünkü bu kurum bütün toplumun sorumluluğundadır.
Sonuç olarak kurum bakımının yerine alternatif bakım modelleri geliştirmek yanında mevcut S.H.Ç.E.K kuruluşlarında da norm kadro uygulanmasına geçilmesi, hizmet kalitesini yükseltecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder