ULUSAL İLETİŞİM AĞI

10 Eylül 2010 Cuma

Mahalledeki Çocuk ve Sosyal Hizmet

23 Nisan 2007

Son günlerde gençler tarafından işlenen ürkütücü cinayetler, bir kez daha bizlere bir şeylerin doğru gitmediğini göstermektedir. Genç nüfusun çok yoğun olduğu ülkemizde bu nüfusun olumlu yöne kanalize edilmesi gerekmektedir. Aksi taktirde  eğitimi olmayan, suç işleyen, uyuşturucu kullanan, genç bir kitlenin toplumsal yapıda meydana getirebileceği olumsuzlukların etkisi düşündüğümüzden daha yıkıcı olabilir. Ne yazık ki bu tür sorunları yaşayan gençlerimizin sayısı hızla artmaktadır. Doğal olarak bu çocuklar sadece kendileri ve aileleri için değil toplum içinde önemli bir sorun haline gelmektedirler.
Medyada; şiddet içerikli haberlerin kaynağı olarak, sık sık adölasan dönemindeki çocukları görmekteyiz.  Örneğin bu gün televizyon haberlerinde İstanbul Kartal’da tek katlı bir gecekonduda yaşanan korkunç bir cinayetten görüntüler verilmekteydi. Bir gencin annesinden uyuşturucu almak için para istediği, ancak annenin ekonomik durumu kötü olduğu için bu isteğini karşılayamadığı ve bu nedenle oğlu tarafından öldürüldüğü ifade edilmekteydi. Bu ve benzeri haberleri sanki sinema filmi izlermiş gibi izlemek ve asla kendimizin, çocuklarımızın yada  yakınlarımızın başına gelmeyecekmiş gibi düşünmek bizler açısından da büyük bir yanılgıdır.
Gençlerimiz arasında hızla artan; suç işleme olayları, sokak çocukları, korunmaya muhtaç çocuklar, uyuşturucu madde kullanımının okullarda hızla yaygınlaşması, çocuk işçiliği vb oranlarındaki artışlar, toplumsal geleceğimizin sahipleri olan çocuklarımızı hızla esir almakta ve yaygınlaşmaktadır. Bütün bu olumsuz gelişmelere karşın ülkemizde yerel yönetimlerin yada diğer kamu kurumlarının bu konularda yeterince çaba gösterdiklerini söylemek ne yazık ki  mümkün gözükmemektedir.
Bu konuda şunu rahatlıkla ifade edebilirim ki sorunların çözümü sanıldığı kadar imkansız değildir. Geri dönüşü olmayan noktalara gelmeden önce gerekli önlemleri almak mümkündür. Ancak, üzücü olan, bu sorunların çözülmesi gerekliliği henüz ülkemizde yeterince kabul görememektedir. Bu sorunların çözümünde özellikle yerel yönetimlere büyük görevler düşmektedir. Büyükşehir belediyeleri yada ilçe belediyeleri kendi sınırları içinde yaşayan genç nüfusu kolaylıkla yönlendirebilirler. Bu konuda yapılması gereken tek şey mahalle ölçeğinde sosyal hizmet birimleri oluşturmak ve her mahallede sosyal ve ekonomik sorunları olan ailelere ve daha da önemlisi bu ailelerin çocuklarına ulaşabilmektir. Uyuşturucuya ve şiddete yönelme ihtimali olan bu çocuklarla gerekli mesleki çalışmalar yapılarak, eğitime yönlendirilmeleri sağlanabilir.
Sonuç olarak; yukarıda ifade etmeye çalıştığım sosyal sorunların çözüm yolları mevcut olduğu halde, bu sorunları yok farz etmek bizleri gerçeklerin varlığından uzaklaştırabilir mi? Sizce yalnızca bir çocuğu bile mutlu etmek ve gelecekten umutlu hale getirmenin ölçülebilir bir değeri olabilir mi? İçimizde ve vicdanımızda vereceği huzurun hangi maddi karşılığı olabilir ki?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder