ULUSAL İLETİŞİM AĞI

11 Eylül 2010 Cumartesi

Yerel Yönetimler Ve Çocuk Hakları

16 Mart 2009

Çocuk haklarının iyileştirilmesinde merkezi yönetim kadar yerel yönetimlere de büyük sorumluluklar düşmektedir. Yerel seçimlerin yaklaştığı bu günlerde yerel yönetim adaylarının ve siyasi partilerin çocuk politikaları konusunda çok fazla projeler sunduklarını söylemek ne yazık ki mümkün değil.

Özellikle büyük kentlerde, ilçe belediyelerinin kendi sınırları içerisindeki çocuklara yönelik her türlü sosyal hizmet yapılanmasını ve kurumsallaşmasını sağlamaları gerekmektedir. Uyuşturucu kullanımı, sokakta çalışan çocuklar, dilencilik, cinsel istismar ve sömürü, çocuk suçluluğu, aile içi şiddete maruz kalan çocuklar ve diğer boyutları yerel yönetimlerce çözülmelidir.

Ülkemizde yerel yönetimlerin sosyal hizmetleri algılayışı sünnet şölenleri, geziler, yoksulları evlendirme vb. olarak algılanmaktadır. Oysa sosyal hizmet bilimsel bir disiplin ve aynı zamanda mesleki bir uygulamadır.

Ayrıca belediyeler her mahallede gençlik merkezleri açmalı ve gençleri, uyuşturucudan, şiddetten, suça yönelimden uzak tutmalı ve gençlerin beden ve ruh sağlığını koruyucu ve önleyici sosyal hizmet programları geliştirmelidir.

Şayet yerel yönetimler oluşabilecek sosyal sorunlarla ilgili gerekli koruyucu ve önleyici önlemleri almayı başarabilseler mutsuzluklar daha da azalabilecektir. Çünkü sosyal sorunları oluşmadan önleyebilmek zannedildiğinden daha kolaydır. Önemli olan sorunu çözmek istemeye gerçekten niyetli olmak ve gerekli kurumsallaşmayı sağlayabilmektir.

Hiçbir sosyal ve ekonomik sorun çözümsüz değildir. Sosyal sorunları çözümsüz kılan bizim algılayışımız ve değer yargılarımızdır. Ülke olarak sosyal hizmetleri bilimsel anlamda anlamaya ve uygulamaya başladığımızda, birçok sosyal sorunun kolaylıkla çözümlendiğini görebiliriz.

Çocuklarımızın geleceği için yapılması gereken sosyal hizmet politika ve uygulamalarında çok büyük kurumlar açmaya da gerek yoktur. Önemli olan sorunları bulunduğu ortamda çözümleyebilmektir.

Her zaman geleceğin geçmişten daha iyi olacağına inanmak zorundayız. Geleceğimizi başarılı ve mutlu kılabilmemizin yolu ise herkesimin üzerine düşen sosyal sorumluluğu yerine getirebilmesinden geçmektedir. Ülkemizde de belediyelerin çocuklarla ilgili yasal sorumluluklarını yerine getirmeleri yaşanan mutsuzlukları azaltarak daha mutlu bir toplum oluşmasına yardımcı olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder