ULUSAL İLETİŞİM AĞI

11 Eylül 2010 Cumartesi

Sosyal Hizmet Nedir?

19 Ekim2009

Öncelikle sosyal hizmetin ne olmadığı üzerinde durmamızın daha uygun olacağı kanaatindeyim. Sosyal hizmet yardım paketleri dağıtmak, kömür dağıtmak, para vermek ya da kendimizi tatmin için yaptığımız yardımlar değildir. Bu tür yardımlar aksine sosyal dışlanmayı ve ötekileştirmeyi beraberinde getirmektedir.

Sosyal hizmetin temel felsefesi bireyi dilenci ve dış desteklere bağımlı hale getirmek değildir. Kimi basın yayın organlarında sıklıkla yardım kuyrukları görülmekte ve topluma bunlar sosyal yardım ve sosyal hizmet olarak sunulmakta, toplumun genelindeki algılayışta bu yönde olabilmektedir. Türkiye hızla liberalleşmeye ve küreselleşmeye devam ederken, geleneksel sosyal yardımlaşma ve dayanışma bağları zayıflamakta, kurumsal sosyal hizmete olan ihtiyaç hızla artmaktadır.

Her ilçe kendi bazında hane halkı taramasını yaparak, ailelerin içinde bulundukları sosyal ve ekonomik durumların tespit edilmesi ve mahalle bazında sosyal sorunların çözümüne yönelik bilimsel sosyal hizmet ve sosyal yardımın yapılması gerekmektedir. Bu işlemlerin yapılabilmesi için AB ya da başka bir uluslararası kuruluşun taleplerini de beklemeye gerek yoktur. Çünkü gelişmiş batı toplumlarının tamamında benzer yöntemlerle bilimsel sosyal hizmet uygulanmaktadır.

Özellikle İskandinav ülkelerinde bu uygulamalar kendisini en üst düzeylerde göstermektedir. Ülkemizdeki geleneksel yardımlaşma kurumlarının modernize edilmesi gerekmektedir. Ayrıca bu işin sadece gönüllü organizasyonları ile çözümü de pek fazla mümkün gözükmemektedir. Eldeki sosyal ve ekonomik veriler gelir dağılımındaki bozukluğun sonucu olarak sosyal sorunlarda artarak devam eden bir ivmenin mevcut olduğunu bizlere göstermektedir.

Bu sorunların çözümünde sivil toplum kuruluşları bir yere kadar etkin olabilmektedir. Ancak yaşanmakta olan ekonomik krizinde etkisiyle işsizliğin, yoksulluğun ve suç işleme oranlarının yüksekliği, çocukların ve kadınların içinde bulundukları mevcut durumlarda dikkate alındığında, devletin sosyal hizmet ve sosyal yardım politikasının yetersizliği ve daha fazla kaynak aktarımına paralel olarak daha fazla bilimsel yaklaşımın gerekliliğini kendisinden ortaya çıkmaktadır.

Sonuç olarak sosyal hizmet bireyin kendisine yeterli olabilecek koşulları oluşturmasına katkı sağlamayı temel amaç edinmiştir. Yani bireyi kendisi ve çevresi için geçici yardımlarla sorunlu kılmayı amaçlayan yaklaşımları reddeder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder