ULUSAL İLETİŞİM AĞI

10 Eylül 2010 Cuma

Kriz Anlarında Sosyal Hizmet Müdehalesi

28 Mayıs 2007

Bugün bütün dünyada sınırları aşan en önemli tehlikelerden birisini terör olayları oluşturmaktadır. Ülkemizde de son yıllarda terör olaylarının artarak devam ettiğini görmekteyiz. Terör olayları bireysel ve toplumsal düzeyde her türlü acıyı ve yıkımı da beraberinde getirebilmektedir.
En son Ankara’da yaşanan terör olayından sonra, gazetelerin bazılarında terör kurbanlarının cenazelerinde bile devlet tarafından yalnız bırakıldıkları ifade edilmekteydi. Bu haber ülkemizdeki önemli bir eksikliği tekrar hatırlamamı sağladı. Deprem, trafik kazaları ya da terör gibi beklenmedik bireysel ve toplumsal sonuçları olan ani olaylarda sosyal hizmet müdahalesi yapılması gerekmektedir. Çünkü bu tür beklenmedik olaylar mağdurlar ve yakınları üzerinde kriz etkisi yaratmaktadır. Örneğin bir çocuğun trafik kazası ya da terör olayları sonucu kolunu, bacağını ya da görme yetisini kaybetmesi, vb bu örnekleri çoğaltmak mümkündür.
Yaşanan bu tür ani krizlerde, mağdurlara ve yakınlarına sosyal, ekonomik ve psikolojik açılardan yardımcı olunması gerekmektedir. Bu insanlarımıza yalnız olmadıkları, değerli oldukları gerçekten samimi duygularla hissettirilmelidir. Örneğin trafik kazalarında ölen ya da sakat kalan insanlarımızın eşlerine, çocuklarına ya da akrabalarına ilişkin acaba belediyeler ya da il sosyal hizmetler müdürlükleri kriz müdahale ekipleri oluşturamazlar mı?  Bu olaylar sonucu, yetim kalan, sakat kalan çocuklara veya ailelerine sosyal ve psikolojik desteklerde bulunulması söz konusu olabilir mi?  Bu sorulara verilebilecek cevap tabii ki evettir. Ancak ne yazık ki ülkemizde şu an için böyle bir hizmet bulunmamaktadır. Ancak bu bundan sonrada olmayacak anlamı taşımamalıdır.
Gelişmiş birçok ülkede polislerin olay yeri inceleme ekipleri gibi olay yeri kriz müdahale ekiplerinin de hizmet sunduklarını biliyoruz. Bunun için ne yeni kadrolara ne de fazladan herhangi ödeneğe ihtiyaç yoktur. Yalnızca gönüllü olarak önceden bu konularda görevlendirilen meslek elemanları, kendi bölgelerinde meydana gelebilecek her türlü toplumsal olaylarda, resmi görevli olarak olay yerine intikal edecek ve gerekli müdahalelerde bulunacaklardır. Örneğin mağdurların aileleri, eşleri veya çocuklarıyla ilgilenmek üzere Sosyal Hizmet Uzmanı, Psikolog, Psikiyatrist vb meslek elemanları görevlendirilebilir.
Bugün Dünya’da kriz müdahalesini en iyi şekilde uygulayan ülkelerden birisi İsrail devletidir. İsrail’de bu tür krizlere maruz kalan insanlara, ailelerine ve çocuklarına Sosyal Hizmet Uzmanlarının koordine ettiği kriz müdahale ekipleri tarafından gerekli mesleki müdahalelerde bulunulmaktadır. Bizim çocuklarımız ya da insanımız da bu tür hizmetlere fazlasıyla gereksinim duymaktadırlar. Yerel yönetimler ya da merkezi yönetim Dünya’daki bu tür uygulamaları bir an önce  bizim ülkemizde de uygulamalıdır. Çok az maliyeti olan ancak çok önemli olan bu hizmeti bir an önce uygulamamız gerekmez mi?
Babasını, annesini veya çocuğunu kaybeden bir ailenin geçirdiği travmanın ya da sakat kalan insanların durumunu lütfen bir an olsun düşünün. Bu insanlarımız mutlak surette profesyonel yardıma ihtiyaç duymaktadırlar. Ancak böyle bir mekanizma olmadığı için bu olaylara maruz kalan insanlarımızın birçoğu bu travmadan sağlıklı bir şekilde çıkamamaktadır. Gelişim aşamasında olan çocuklarımızın ise bu tür olaylarda yaşayabilecekleri olumsuzlukları lütfen bir kez daha düşünün.
Sonuç olarak yaşanan bu tür olayların mağdurları ve yakınları için gerekli kriz müdahale hizmetlerinin verilmesi gerekmektedir. Çünkü unutmayalım ki insan olmanın ve devlet olmanın yolu ihtiyaç duyan insanlarımıza ve özellikle çocuklarımıza yardımcı olmaktan geçmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder