ULUSAL İLETİŞİM AĞI

10 Eylül 2010 Cuma

Aile Danışma Merkezlerinin Çocuklar Açısından Önemi

07 Mayıs 2007

Sanayileşme, kentleşme derken şimdide küreselleşme ile birlikte toplumsal yapımızda hızlı değişimler yaşanmaktadır. Bütün bu değişimler aile yapımızda da çeşitli sorunlara yol açabilmektedir. Toplumsal yapının temelini oluşturan en önemli kurum hepimizin bildiği üzere ailedir. Aile yapısındaki bu değişimlerin ileriki süreçte toplumsal yapıyı olumlu yada olumsuz yönde etkileyeceği kaçınılmaz bir gerçektir. Toplumsal sürdürülebilirliği sağlamanın en önemli ve vazgeçilmez temelini aile oluşturmaktadır. Çünkü aile çocukların sağlıklı birer birey olarak yetiştirilmelerini sağlayan tek ve en önemli kurumdur.
Ancak son yıllarda ülkemizde boşanma oranlarında hızlı bir artışın yaşandığını görmekteyiz. Özellikle 2006 yıllında boşanma oranlarının  bir önceki yıla göre yüzde yüzlük bir artış gösterdiğini biliyoruz. Boşanma oranlarındaki bu hızlı artış beraberinde çeşitli sorunları da getirmektedir. Ancak bu sorunların en başında çocuklar gelmektedir. Çünkü boşanma çocuklar üzerinde sosyal ve psikolojik açıdan çeşitli olumsuzluklara yol açabilmektedir.
Çocuklarımızın sağlıklı ortamlarda yetiştirilebilmeleri için devletin aile kurumunu çeşitli yönlerden desteklemesi gerekmektedir. Ayrıca bu hizmetlerin verilmesinde yerel yönetimlere, özelliklede belediyelere büyük görevler düşmektedir. Geleneksel aile  yapısında boşanma noktasına gelen çiftlerin sorunları aile büyükleri tarafından aile içinde çözülmeye çalışılmaktaydı. Ancak günümüzdeki kentsel yapıda bu yöntemlerin çok fazla işlevsel olduğunu söylemek mümkün gözükmemektedir. İşte bu noktada Aile Danışma Merkezlerine büyük ihtiyaç duyulmaktadır. Bu merkezler özellikle gecekondu bölgelerinde açılarak halka ücretsiz aile danışmanlık hizmeti vermelidir. Aile üyelerinin gerek bireysel, gerekse karşılıklı ilişkilerinden kaynaklanan sosyal ve psikolojik sorunlarının çözümüne yardımcı olarak, aileye destek olabilecektir. Çiftlerin  boşanmasının zorunluluk arz ettiği durumlarda ise ailelerin özelliklerine göre gerekli sosyal hizmet müdahalelerinin yapılmasını sağlayarak çocukların bu süreçten olumsuz etkilememesi için destek sağlayacaktır.
Ülkemizde Aile Danışma Merkezleri çok fazla olmamakla birlikte S.H.Ç.E.K tarafından bazı illerde uygulanmaktadır. Ancak Aile Danışma  Merkezleri yeterince işlevsel ve yaygın olmadığı için aileler tarafından çok fazla bilinmemektedir. Ayrıca ailelerin sosyal ve psikolojik ihtiyaçlara cevap verilebilmesi amacıyla özel Aile Danışma Merkezlerinin kurulması için gerekli yasa tasarısı hazırlıklarının da devam ettiğini görmekteyiz. Ancak özellikle belediyelerin bu merkezleri ücretsiz olarak açmaları gerekmektedir. Çünkü sorunların çözümünü yerel düzeyde aramak ve çözmek oldukça önemlidir.
Sonuç olarak aile bütünlüğünün korunması özellikle çocuklar açısından vazgeçilmez bir öneme sahiptir. Ailenin bütünlüğünün korunmasının mümkün olamadığı durumlarda da çocukların süreçten olumsuz etkilenmelerini önlemek için mesleki müdahalelerin yapılması gerekmektedir. Bu hizmetlerin verilebilmesi içinde Aile Danışma Merkezlerinin özellikle yoksul semtlerde açılması büyük önem arz etmektedir. Unutulmamalıdır ki çocuklarımızı korumak ve sağlıklı ortamlarda büyümelerini sağlamak toplumsal geleceğimizi daha yaşanılır kılacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder