ULUSAL İLETİŞİM AĞI

11 Eylül 2010 Cumartesi

Çocuklarımızın Geleceği İçin Eğitimin Vazgeçilmezliği

31 Mart 2008

Geleceğe ilişkin yaşanan bütün karamsarlığa rağmen ülkemiz açısından yaşananların geçici olduğunu düşünüyorum. Çünkü ülkemizde birçok Avrupa ülkesinin toplam nüfusundan daha fazla genç nüfus bulunmaktadır. Ancak buradaki asıl eksikliğimiz çocuklarımızın eğitimini yeterince başarılı bir şekilde gerçekleştirememiş olmamızdır.

Günümüz dünyasında başarılı olabilmenin yolu toplumsal geleceği inşa edebilmekten geçmektedir. Toplumsal geleceği inşa edebilmenin yolu ise çağdaş eğitimdir. Dünyanın en gelişmiş ülkeleri ile yarışabilmek için çağdaş bir eğitim modelinin ülkemizin özgün koşullarına uygun olarak geliştirilmesi önem arz etmektedir. Yoksulluğu, kadına ve çocuğa yönelik şiddeti, savaşları ancak bu şekilde yok edebiliriz.

Çocuklarımızın birbirlerini anlayışla karşılayabilmelerinin yolu da yine gerçekçi bir eğitimden geçmektedir. Bugün ülkemizde ya da diğer dünya ülkelerinde yaşanan sorunların ana eksenini eğitim eksikliği oluşturmaktadır. Ülkemizde ve dünyada barışı sağlıya bilmemizin yolu, Yüce Atamızın da ifade ettiği gibi vicdanı hür aklı hür nesillerin yetiştirilmesi ile mümkün olabilir. Yoksa kısır çekişmelerle ülkemizi gelişmiş ülkeler düzeyine getirmemiz mümkün olamayacaktır.

Eğitimin önemini dikkate alarak ülkemizde bu konuda seferberlik ilan edilmelidir. UNDP 2008 Türkiye insani gelişim raporu ülkemizdeki eğitimin nitelik ve nicelik olarak yeterli düzeyde olmadığını bize göstermektedir. Bugün ülkemizde yaşanan bütün bu olumsuzlukların altında, hızla büyük kentlerimize göç etmiş ve henüz kentleşmeyi tam olarak gerçekleştirememiş ve yeterince eğitim alamamış yoğun bir nüfusun kentsel alanlarda yaşamaya başlamasının sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Ancak bu durumun geçici olduğu ve önümüzdeki süreçte kentle bütünleşmeyi başarabilen bir nüfusun ülkemizin gelişmesine olumlu yönde katkı sağlayabileceği kaçınılmazdır. Yani yaşamakta olduğumuz süreci geçiş süreci olarak değerlendirebiliriz. Yeter ki gecekondu bölgelerinde yaşayan insanlarımızın kentsel yapıya uyumlarına ilişkin olarak gerekli sosyal hizmet ve eğitim politikalarını geliştirebilelim.

Önümüzdeki süreçte ülkemizde eğitim alanında gerekli altyapı yatırımları yapılabilirse, bugünden çok daha gelişmiş bir Türkiye ile karşılaşacağımızı rahatlıkla düşünebiliriz. Ülkemizin genç nüfusunu eğitime ve üretime yöneltebildiğimiz taktirde dünyanın en gelişmiş ülkelerinden birisi olmamız kaçınılmaz olacaktır. Çünkü ülkemizde yaşayan herkes daha çağdaş ve uygar bir toplumda yaşamayı fazlasıyla hak etmektedir. Yeter ki inanalım ve gereken yatırımları yapabilelim.

Sonuç olarak; eğitimin önemini toplumsal olarak algılamamız ve gereken yatırımları yapmamız gerekmektedir. Aksi takdirde bugünden çok daha kötü koşullarda yaşamak zorunda kalabiliriz. Şayet mutlu ve barış içinde yaşayan bir toplumu var etmek istiyorsak, bunun olmazsa olmazı hiç kuşkusuz çocuklarımızın iyi bir şekilde eğitilmesidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder