ULUSAL İLETİŞİM AĞI

11 Eylül 2010 Cumartesi

Küresel Ekonomik Kriz Sonrası Yeni Sosyal Politikalara Gereksinim Var mı?

20 Ekim 2008

Önümüzdeki süreçte bütün dünyayı etkileyen ekonomik krizin insani boyuttaki yansımaları daha belirgin bir hale gelebilir. Bu yansımalar daha çok işsizlik, suça yönelme, fuhuş, çocuk, kadın ve yaşlı istismarlarında artışların yaşanması şeklinde kendisini gösterebilir. Yani toplumsal yapıda çeşitli çözülmelere neden olabilir. Özellikle de insanların ruh sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri sonucu boşanma, suç işleme ve intihar oranlarında dikkate değer artışların yaşanmasına yol açabilir.
 
Yani özetlemek gerekirse önümüzdeki süreçte, mevcut krizin sosyal boyutu da dikkate alınarak yeni sosyal politikaların oluşturulması gerekmektedir. Bu kriz göstermiştir ki paradan para kazanmaya çalışan ülkeler kadar, üçüncü dünya ülkelerini de sıcak para ve sadaka kültürü yardımlar nedeniyle olumsuz yönde etkilemektedir. Bu durumun sonucu olarak mevcut sosyal yardım ve sosyal hizmet uygulamalarının balık verme değil, balık tutmayı öğretme mantığıyla yeniden oluşturulması gerekmektedir.
 
Ülkemizin bu krizden en az düzeyde etkilenmesini umuyoruz. Ancak yine de olumsuz yansımalarının olabileceğini ekonomik veriler göstermektedir. Örneğin; Eylül ayı verilerine göre ülkemizde işsiz sayısı 200.000 kişi artmıştır.
 
Önümüzdeki süreçte ortaya çıkabilecek daha büyük olumsuzlukları en aza indirgeyebilmek tabii ki mümkün olabilir. Çünkü hayatta hiçbir şeyin imkansız olduğunu düşünmüyorum. Krizler beraberinde yeni fırsatları da getirebilmektedir. Önemli olan gerekli çıkarımları yaparak gerekli önlemleri alabilmektir.
 
Bu durum ülkemizdeki sosyal hizmet ve sosyal yardım politikalarında da yeni yaklaşımları gerekli kılacaktır. İşsizliği önleyici politikalar acil olarak oluşturulmalı ve uygulanmalıdır. Aksi takdirde yaşanabilecek olumsuzlukların toplumsal yapıda önemli çözülmelere yol açabileceği göz ardı edilmemelidir.
 
Ekonomik krizler sosyal dokuyu oldukça olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu duruma örnek verecek olursak, kriz dönemlerindeki suç işleme ve boşanma oranlarına bakılabilir. Ayrıca çok fazla kişiye sosyal yardım vermek de bir yere kadar doğru olabilir. Çünkü sadece yardımlara bağımlı bir kitlenin yaratılması toplumu tembel ve verimsiz kılmakla kalmaz, aynı zamanda hedefsiz ve amaçsız kitle yığınları haline dönüştürür ki bu da bireylerin ve toplumun özgür iradesinin ellerinden alınmasına yol açabilir.
 
Sonuç olarak; önümüzdeki süreçte dünya ekonomisinde ve sosyal politikalarda önemli değişiklikler söz konusu olabilir. Diğer ülkeler gibi bizim de konuya ilişkin gerekli çalışmaları yapmamız gerekmektedir. Aksi takdirde ekonomik krizin sosyal maliyeti daha büyük felaketlere yol açabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder