ULUSAL İLETİŞİM AĞI

11 Eylül 2010 Cumartesi

Çocuklara Şiddeti Öğretmek Doğru mudur?

13 Nisan 2009

Polis haftası nedeniyle yapılan gösteriler esnasında çocukların polis kıyafetleri içerisinde ve ellerinde silahlarla yer alması haklı olarak tepki çekti. Ancak bu durum sanki ülkemizde hiç yaşanmıyormuş ve ilk kez oluyormuş gibi algılamakta yanıltıcı olabilir. Özellikle televizyon programları ve çizgi film kanallarının büyük çoğunluğu şiddet içermiyor mu? Görüşme yaptığımız birçok ailenin çocuklarında şiddet içerikli çizgi filmlerden sonra gece uykudan uyanma, ağlama, bağırma, yalnız uyuyamama ve altını ıslatma gibi davranış bozuklukları ortaya çıkabilmektedir. Asıl önemli olan ise çocukların bilinçaltına şiddetin yerleştiriliyor olmasıdır.

Bütün dünyada bilim adamları tarafından genel kabul gören bazı bilimsel gerçekler mevcuttur. Bunlardan bir tanesi de özellikle ilk 6 yaşın ve 6-12 yaşın gelişim sürecindeki öneminin yadsınamaz olduğudur. Peki, şiddet içerikli çocuk programları ve çizgi filmlerine ilişkin acaba neden gerekli önlemler yeterince alınmıyor?

Şiddet zaten yaşamın içinde var denilebilir, ancak bu genel bir kabul oluşturmamalıdır. Çünkü şiddet şiddeti doğurmuyor mu? İleriki süreçte şiddet öğrenilmiş davranış olarak ortaya çıkıyor ve çocukların suça yönelmelerine, bir başkasına bedensel ve ruhsal olarak zarar vermesine kadar gidebiliyor. Oysa ülkemizde özellikle kadına ve çocuğa hatta hayvanlara karşı yapılan şiddetin önlenmesi için çaba harcamıyor muyuz? Peki, çocukken şiddeti insanların bilincine yerleştiriyorsak sonraki süreçte şiddet eğilimlerini önlemeyi nasıl başarabiliriz? Şiddet ve silah dışında öğretilebilecek bir şey yok mu? Her yerde çocuğa yönelik şiddeti görmek mümkün çünkü çocuklar sahipsiz ve yönlendirilmeye açık durumda oysa çocuklar sadece ailenin değil toplumun ve devletin en önemli varlığı olmalıdır. Gerekli görüldüğü takdirde devlet her türlü koruyucu ve önleyici tedbirleri almalıdır. Çünkü toplumun geleceği, insanlığın ve hatta doğanın geleceği bir ölçüye kadar çocukların geleceğine bağımlıdır.

Bütün savaşlarda, terör olaylarında, cinsel suçlarda, uyuşturucuda yani kısacası çocuk ihmal ve istismarını her yerde ve her boyutta fazlası ile görmek mümkün. Ancak polis haftası bile olsa çocukların silah içerikli bir gösteride yer alması sizce de yanlış değil mi?  Konunun gündeme gelmesi açısından ise olumlu bir yönü de söz konusudur. Yalnız bunu sadece polis gösterilerinde görünce tepki vermek işin sadece kolaycılığıdır. Polis haftası senede bir hafta ancak çocukların özellikle çizgi film ve televizyon kanalları tarafından ihmal ve istismarı göz ardı edilemeyecek kadar büyüktür.

Bütün dünyada ve ülkemizde çocuklara ilişkin daha ciddi bir duyarlılığın ve bilincin oluşturulması gerekmektedir. Çünkü bu çocuklar yarının büyükleri olarak benzer davranışları tekrarlamaya ve insanları ve kendilerini mutsuz etmeye devam etmektedirler. Şiddeti belki yeryüzünden tamamen silmek mümkün olamayabilir ancak yok denebilecek kadar aza indirgeyebilmek mümkün olabilir. Bunun yolu da şiddeti içselleştirmiş ve kanıksamış çocuklar yerine şiddeti ret eden bir nesil yetiştirebilmekten geçiyor. Bu durum kimileri için imkansız gibi gözükebilir ancak unutulmamalıdır ki imkansızları da çoğu zaman var eden bizim algılayışlarımız değil midir?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder