ULUSAL İLETİŞİM AĞI

11 Eylül 2010 Cumartesi

Sosyal Hizmetlerin Gelişmesinde İstanbul İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğünün Önemi

22 Aralık 2008

Küresel ekonomik krizin etkilerinin yaşandığı bugünlerde sosyal hizmetlerin önemi ve vazgeçilmezliği bütün dünyada kendisini bir kez daha göstermiştir. Bilindiği üzere sosyal hizmetler bireyin ve toplumsal yaşamın sürdürülebilirliğinin sağlanmasında en önemli sigortalardan birisi olarak görev yapmaktadır. Ülkemizde de sosyal hizmetler ve sosyal yardım alanlarında birçok resmi ve özel kurum ve kuruluş faaliyet göstermektedir. Ancak bunların içerisinde en önemli yasal sorumluluğa sahip olan kurum ise hiç kuşkusuz Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumudur.

Sosyal hizmetler bütün dünya da sanayileşme ve kentleşmenin olumsuz etkilerinin kabul edilebilir düzeye indirgenebilmesine yardımcı olması açısından sosyal devletin olmazsa olmazlarından birisidir.

Ülkemizde de sanayileşmenin ve kentleşmenin geçmişine bakılacak olursa İstanbul un önemi daha iyi anlaşılacaktır. Ayrıca gelinen noktada dünya kenti olmaya aday olan ve büyük ölçüde bunu başarmış bir kent olarak İstanbul ülkemizin her alanda lokomotifi durumundadır. Türkiye nüfusunun en yoğun olduğu ve 2010 dünya kültür başkenti olacak olan İstanbul aynı zamanda ülkemizin dünyaya açılan kapısı konumundadır.

İstanbul sanayi, teknoloji, kültür ve bilim konularında da çoğunlukla ilklerin yaşandığı bir merkezdir. Gerek tarihi geçmişi, gerekse mevcut konumu İstanbulu farklı bir boyuta taşımaktadır. İstanbul sadece ülkemiz için değil özellikle Balkanlar, Ortadoğu ve Orta Asya Cumhuriyetleri içinde en önemli model ve çekim merkezidir.

Bütün bu gerekçeler göz önüne alındığında İstanbul’daki sosyal hizmetler il müdürlüğünün önemi de daha iyi anlaşılacaktır. İstanbul her alanda olduğu gibi sosyal hizmet politika ve uygulamaları açısından da en önemli kent olma özelliğini taşımaktadır.

Sosyal hizmetler il müdürlüğü İstanbul’da küçümsenemeyecek ölçüde önemli gelişmeler göstermiş olmasına rağmen, yukarıda ifade ettiğim nedenlerden dolayı ise yeterli olamamaktadır. Ancak son günlerde İstanbul da sosyal hizmetler adına sevindirici bir durum söz konusudur. İstanbul İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü makamında bir görev değişimi yapılmıştır. Burada sevindirici olan nokta ise yeni il müdürünün de herkes tarafından bilgi ve becerisi ile taktir edilen bir kişi olmasıdır. Ayrıca olumlu yönde değişimi sürdürebilecek yetenekte bir meslek elemanı olması da müracaatçı kesim için büyük kazanç olarak görülmelidir.

Bu kadar zor ve aynı derecede de vicdani sorumluluğu yüksek olan, il sosyal hizmetler müdürlüğü görevine getirilen Sosyal Hizmet Uzmanı Sayın Önal İnaltekin mesleki bilgi ve becerisi ile rahatlıkla bu görevin üstesinden gelebilecek yetenektedir. Ancak burada asıl önemli olan ise bu kadar önemli bir göreve gerçekten bilgili, saygı değer ve işinin ehli birinin getirilmesine olanak sağlayan Devlet Bakanı Sayın Nimet Çubukçu başta olmak üzere emeği geçen SHÇEK Genel Müdürü Sayın Dr. İsmail Barış’a vermiş oldukları karardan dolayı teşekkür edilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Herkes ve her kurum demokrasinin gereği olarak eleştiriye alışık olmalı ve doğal karşılamalıdır. Ancak yine demokrasinin bir gereği olarak sadece eleştirmek değil, doğru yapılan uygulamaların da takdir edilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Sonuç olarak; bu görevi gerek eğitimi, gerekse kişiliği ve bilgi birikimi ile hak eden Sayın Önal İnaltekinin  il müdürü olarak atanması önemli bir adımdır. Devlet bakanı Sayın Nimet Çubukçu’nun İstanbul Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü konusunda çok doğru bir karar verdiğini düşünüyorum. Ayrıca İstanbul’un yeni İl Sosyal Hizmetler Müdürü Sayın Önal İnaltekine içtenlikle çalışmalarında başarılar diliyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder