ULUSAL İLETİŞİM AĞI

11 Eylül 2010 Cumartesi

Dünyada Yoksulluk ve Açlıkta Geldiğimiz Son Nokta; Halk İsyanları

14 Nisan 2008

Yaşanan bütün bu teknolojik gelişmelere rağmen gelecekte insanlık için iki temel şeyin çok önemli olacağını görmekteyiz. Bunlardan birincisi ve en önemlisi su kaynakları, diğeri ise gıda ürünlerinde yaşanmakta olan kıtlıktır.

Yukarıda ifade ettiğim konulara ilişkin olarak bu gün basında IMF başkanın bir açıklaması, daha doğrusu bir uyarısı yer almaktaydı. Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn, ''açlık' uyarısı yaparak konunun gelmiş olduğu noktayı gözler önüne sermektedir. Strauss-Kahn, göre; gıda fiyatlarındaki yükselişin sürmesi durumunda yüz binlerce kişinin kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulunmaktadır. IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, gıda fiyatlarındaki artışın sosyal çatışmalara da neden olabileceğinin altını çizerek uluslararası finansal krizin ve gıda fiyatlarındaki artışın önlenmesi için bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini ifade etmektedir.

Çünkü son günlerde aralarında Haiti, Filipinler, Tunus ve Mısır'ın da bulunduğu çok sayıda ülkede, insanlar gıda fiyatlarındaki zamları ve hayat pahalılığını protesto etmek için isyan etti. Ancak yaşanan olaylar her zamanki gibi güvenlik güçleri tarafından dağıtılamadı ve çok ciddi çatışmalar çıktı. Çatışmaların boyutu iyice büyüdü ve onlarca belki de yüzlerce insan bu nedenlerden ötürü hayatlarını yitirdiler. Gelinen bu noktada ilginç gelişmelerde yaşanmaya başlandı. Örneğin; Haiti Başbakanı, gıda fiyatlarındaki artışla başlayan kriz sebebiyle onlarca insanın ölmesinden dolayı görevinden alındı.

Yaşanan bütün bu isyanlar, dünyanın zengin ülkelerinin bile gözünü korkutmuş gibi gözükmektedir. Çünkü Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai kentinde bir yardım konferansına katılan Birleşmiş Milletler yetkilisi John Holmes, "Gıda krizinin güvenliğe etkileri azımsanmamalı, bazı bölgelerden isyan haberleri gelmeye başladı" demişti.

Önümüzdeki süreçte iç çatışmaların hatta sıcak savaşların çıkma nedenlerinin başında su ve gıda gelecek gibi gözükmektedir. Umarız bu beklentilerin hiç biri gerçekleşmez. Ancak yapılan bilimsel çalışmalarda küresel bir felaketin adım adım yaklaşmakta olduğunu bize söylemektedir.

Unutulmamalıdır ki yaşanmakta olan ve yaşanacak olan bütün bu olumsuzluklardan ilk önce çocuklar ve kadınlar etkilenmektedir. Bu güne kadar birçok Afrika ülkesinde özellikle çocuklar ve kadınlar açlıktan ölmekte iken, bu gün bütün ülkeleri etkileyebilecek, yoksulluk ve açlık sorunsalının sarmal halinde çoğaldığını ve sürdürülebilir olmaktan çıktığını görmekteyiz.

Sonuç olarak; bütün dünyada yaşanmakta olan bu süreç, sürdürülebilir olmaktan uzaklaşmakta ve toplumsal barışı hızla tehdit etmektedir. Bu nedenlerden ötürü, uluslararası ve ulusal düzeydeki sosyal politikalar yeniden gözden geçirilmeli ve gerekli önlemler acil olarak alınmalıdır. Aksi takdirde dünya barışı tehlikeye girebilir ki bu da daha fazla gözyaşı, acı ve yoksulluk demektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder